Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremde hasar gördüler! Kürkçüoğlu’ndan Urfa’daki tarihi yapılar için çağrı!

Sanat Tarihçisi ve Yazar Cihat Kürkçüoğlu, depremde zarar gören Şanlıurfa’daki tarihi yapılar için Kültür ve Turizm Bakanlığına öneride bulundu.

Sanat Tarihçisi ve Yazar

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem Şanlıurfa’nın aralarında bulunduğu 11 ilde etkili oldu. Deprem nedeniyle Şanlıurfa’da da can kayıpları yaşanırken, kentteki birçok tescilli tarihi yapı da zarar gördü.

‘Şanlıurfa’nın eski evleri’ olarak da bilinen tarihi yapıların bazıları yıllardır atıl vaziyette olduğu için depremde yıkılırken, bazı da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Bu tarihi yapıların korunması adına Kültür ve Turizm Bakanlığına önemli bir çağrıda bulunan Sanat Tarihçisi ve Yazar Cihat Kürkçüoğlu, bu tescilli yapıların tamamının mutlaka rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlayıp el altında tutulması gerektiğini vurguladı.

‘YENİDEN AYAĞA KALDIRMANIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Fotoğrafçı Mehmet Sadık Alican’ın Pürüz Sokak’ta deprem öncesi ve deprem sonrası tarihi bir yapıya ait fotoğrafını örnek gösteren Kürkçüoğlu, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dikkatine sunulur:

6 Şubat 2023 ve akabinde yaşadığımız depremler bir daha geri gelmeyecek binlerce canımızı bizden kopardı.

Antakya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa kentlerimiz başta olmak üzere birçok kentimizde tarihi yapılar yerle bir oldu.

Bu deprem birçok yönden eksikliklerimizi gözler önüne serdiği gibi kentsel sit ve kentsel arkeolojik sit alanlarımızdaki önemli bir eksikliğimizi de ortaya çıkardı.

O da; Böylesi afetler ihtimaline karşı tescilli yapıların tümünün rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini önceden hazırlayıp elimizin altında tutmayışımızdır.

Bunu yapmayınca, yani elinizde tarihi yapılarınızın projeleri olmayınca paranız olsa bile yıkılan tescilli bir yapıyı yeniden ayağa kaldırmanız mümkün olamamaktadır.

“bir musibet bin nasihatten iyidir” deyip tüm kentlerimizdeki, öncelikle de deprem olasılığı olan kentlerimizdeki tescilli yapıların tamamının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlayıp el altında tutmamız gerekmektedir.

Bunun için; Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilikler, belediyeler ve TMMOB Mimarlar Odası işbirliği ile söz konusu projelerin hazırlanmasına bir an önce başlamak zorundayız.”