Kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılacak olan ’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ ikramiyesi, sadece çalışmayan emeklileri içermesi nedeniyle tartışmalara neden oldu. Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada ikramiye konusundaki bazı soruları yanıtladı.
Bayram, “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kabine toplantısı sonrasında 5 bin TL’lik ikramiye müjdesi verildi. İkramiye tek seferlik bir ikramiye, maaş zammı ya da seyyanen maaş tarzında bir düzenleme değil.” dedi.
İKRAMİYEDEN KİMLER YARARLANAMIYOR?
Emekliye 5 bin TL ikramiye verilmesinin nedeni, mevcut enflasyon baskısını hafifletmek olarak açıklandı. Bu ikramiyeden faydalanabilecek kişiler SSK, Bağkur ve memur emeklileri olacak. Ancak emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, yani Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) alanlar, bu ikramiyeden yararlanamayacaklar.
Muhammet Bayram, “İkramiye kasım ayının 15’ine kadar hesaplara yatacak. Şu anda Meclis’e sevk edilmiş durumda. Meclis bunu kısa sürede kanuna bağlayıp tek seferlik ikramiye ödemesini emeklilere yansıtacak.” açıklamasını yaptı.
EYT’LİLERE İKRAMİYE ÖDENECEK Mİ?
Ayrıca, dul ve yetim aylığı alanlar da bu ikramiyeden faydalanabilecekler. İkramiyeyi alacaklar, aylıklarının oranına göre. EYT’li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olarak adlandırılan kişiler de ikramiyeden yararlanacaklar. Bu durumda, kendilerine maaş bağlanmayan EYT’lilere geriye dönük ödeme yapılacak. Bu kişilerin, durumlarını takip etmeleri gerekecek.
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında veya normal emeklilik kapsamında olsun, dilekçelerini verdiği ayı takip eden aydan itibaren emekli maaşı almaya hak kazanırlar. Dolayısıyla EYT’liler, eğer kendilerine maaş bağlanmadıysa, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve 5 bin TL’lik ikramiyeyi alabilecekler. İkramiye, emeklilere tek seferlik olarak ödenecek.