Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ kararı ile ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu yeni değişiklikle birlikte ülke genelinde kentsel dönüşüm kapsamına alınan yapılar için otopark yapma zorunluluğu kararı ilgili belediyelere bırakıldı. Kapalı çıkma yapabilme şartı zemin artı 4 kat iken yeni düzenlemeyle zemin artı 7 kat olarak değiştirildi.
Resmi Gazete’de otoparklarla ilgili söz konusu kararda, “Afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu parsellerde yeni yapılacak yapıların otopark ihtiyacının çözümünde; bu Yönetmelikte belirtilen usuller herhangi bir öncelik sırası olmadan uygulanabileceği gibi otopark bedeline ve bu bedelin hesabına esas asgari otopark miktarlarına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla ruhsat vermeye yetkili idaresince meclis kararı alınmak suretiyle farklı usuller de belirlenebilir” ifadelerine yer verildi.
KARAR BELEDİYE MECLİSLERİNDE OLACAK
Söz konusu kararla birlikte belediyeler riskli yapılarda bodrum katlara yapılması mümkün olmayan, ikiz ve bitişik parsellerde, parsel derinliği yetmeyen, köşe başı olan parsellerde, ada yapılaşmadan kaynaklanan yan bahçe yetersizliği gibi konularını göz önünde bulundurarak meclislerinde alacakları kararla ‘otopark sağlanması’ zorunluluğunu aramayacak ancak Otopark Yönetmeliğindeki Otopark hesabına göre ücretlerini alıp yapı ruhsatlarını düzenleyebilecek.
ZEMİN ARTI 7 KAT OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğiyle değişiklikte ise kapalı çıkma yapabilme şartı zemin artı 4 kat iken yeni düzenlemeyle zemin artı 7 kat olarak değiştirildi.
Resmi Gazete yer alan karara ilişkin olarak, “3/7/2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin otuzuncu fıkrasının (a) bendinde yer alan “ve binada kapalı çıkma” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkranın (b) bendinin birinci cümlesinde yer alan “4 kat” ibaresi “7 kat” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bendin son cümlesinde yer alan “Zemin+4 katı geçmeyen binalarda ise kapalı çıkma yapılması durumunda;” ibaresi “Kapalı çıkma yapılabilen binalarda ise;” şeklinde değiştirilmiş, aynı cümlede yer alan “kolonların” ibaresi “düşey taşıyıcı elemanların” şeklinde değiştirilmiştir” ifadelerine yer verildi.
–