Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yüzyıllardır süren gelenek! Kısas’ta yine kazanlar kaynadı!

Haliliye ilçesine bağlı Kısas Mahallesi’nde yüzyıllardır süren gelenek bu hafta sonu da yapıldı. Şah Muhammed Türbesi önünde etkinlikle kazanlar kaynadı. İmece usulüyle yapılan yemek tüm mahalleye ve davetlilere ikram edildi.

Haliliye ilçesine bağlı Kısas

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Kısas Mahallesi’nde yüzyıllardır süren gelenek günümüzde de devam ediyor. Rivayete göre, Harzem Şah Muhammed Eba Müslim Horosani, Emevilere karşı Kerbela’nın intikamını alarak yerine Abbasi devletini kurar. Şıh Muhammed Harzem Şah’ın bu savaşlardan birinde kız kardeşi Fatma hatunla birlikte Kısas’ta şehit olduğu belirtiliyor. Eba Müslimi Horasani’nin Emevilerle olan ve kırk sene süren savaşında Eba Müslim’e, Harezm beylerinden Şah Muhammed ve kardeşi Fatma Hatun yardım etmişlerdir. Şah Muhammed bir gün ava çıkar.

 

Kırk kişilik bir kalabalık görür. Bunların kimler olduğunu öğrenmek üzere adamlarını gönderir. Adamlar gider bakarlar ki kırk kişiden otuz yedisi ölmüş, üçü yaşıyor. Ama onların da dili kesilmiş. Dilsizlerin yazıyla anlatmalarından Eba Müslim’im askerleri oldukları anlaşılır. Eba Müslim’in burada Emevilerle savaş yaptığını öğrenen Şah Muhammed, şimdiye kadar mücadeleye girmemiş olduğuna kahırlanır. 40 bin askeriyle savaşa katılır ve altın tahtını Eba Müslüm’e hediye eder. Uzun yıllar süren savaşlar sonunda Şah Muhammed bir savaşta şehit düşer. Türbesi halen Kısas’ta bulunmaktadır ve önemli bir ziyaret yeridir.

 

Kısas‘ta türbesi bulunan Horasan Erenlerinden Şah Muhammet ve kız kardeşi Fatma hayatına her yıl Kasım ayının ilk pazar günü Şah Muhammed Türbesi önünde kurbanlar kesilerek, 21 kazanda yapılan bulgur pilavı tüm köye ikram ediliyor. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek için köyde yaşayan hem Alevi hem Sünni vatandaşlar ortaklaşa tuz, bulgur, kurbanlık, odun, yağ gibi malzemeleri ortaklaşa topluyor ve etli bulgur pilavı imece usulü hazırlanıyor. Kardeşliğin simgesi olan gelenek, bugün de Kısas’ta genç, yaşlı, çocuk herkes yardımı ile yapılarak, dağıtıldı.